Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu

Posted by on Sie 6, 2020 in Ze świata |

Perfekcyjne naleśniki

Perfekcyjne naleśniki

Przepis na perfekcyjne naleśniki

Naleśniki nie są daniem trudnym do przygotowania. Posiadając odpowiedni przepis na te cieniutkie placuszki, można stworzyć naprawdę różne słodki jak i wytrawne dania. Na dodatki do naleśników jest naprawdę masa przepisów, które można podać jako śniadanie, obiad lub kolację. Do przyrządzenia naleśników niepotrzebne są praktycznie żadne umiejętności ani specjalistyczne narzędzia. Dla zaoszczędzenia naszej energii i czasu wystarczy zwykły mikser, lecz nie jest on też niezbędny. Ten prosty przepis na naleśniki spodoba się każdemu.

Kilka składników, które można z łatwością znaleźć w domu i odrobina chęci, a z tego wyjdzie nam naprawdę coś pysznego.

Potrzebne składniki

– 1 szklanka mąki pszennej
– 3/4 szklanki wody, najlepiej użyć gazowanej.
– 2 jajka
– szczypta soli
– 1 szklanka mleka
– 3 łyżki roztopionego masła lub oleju roślinnego

Przygotowanie

W wymieszaniu wszystkich składników nie ma dużej filozofii. Jest to proste, wystarczy zrobić to w odpowiedniej kolejności i zastosować się do kilku podstawowych zasad. Najpierw do większego naczynia należy wsypać mąkę. Dla lepszej konsystencji można ją przesiać. Do mąki dosypujemy sól. Nie dużo, jedna szczypta do smaku powinna wystarczyć, jeśli ktoś woli naleśniki wytrawne, można dodać więcej. W osobnym naczyniu mieszamy mokre składniki. Do mleka dodajemy jajka, mieszamy, dodajemy wodę oraz masło lub zastąpić je olejem. Dla smaku jednak polecam dodać masło, nie olej. Na tym etapie przyda nam się mikser, jest on przydatny. Jeśli jednak nie mamy miksera, można śmiało zrobić to ręcznie. Wlewamy mokre składniki do mąki ze szczyptą soli i ciągle energicznie mieszamy. Należy mieszać wszystkie składniki do czasu, aż się one połączą i uzyskamy lejącą, gładką konsystencję.

Po zrobieniu masy odpowiednio wydzielone porcje rozlewamy na nagrzanej patelni. Smażymy kilka minut, aż do zarumienienia się naleśnika i przewracamy na drugą stronę. W razie konieczności można nasmarować patelnie niewielką warstwą tłuszczu. Czynności powtarzamy, aż do wykorzystania całej masy.

Naleśniki można podawać z dowolnymi dodatkami. Na słodko i na słono. Jest wiele możliwości, a wszystko zależy od fantazji.

Smacznego!