Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu

Posted by on Gru 29, 2018 in Kwiaty i ogórd |

Żyzność gleby w ogrodzie.

Żyzność gleby w ogrodzie.

Jak podnieść żyzność gleby w ogrodzie, gdy rośliny nie chcą rosnąć mimo że są regularnie nawożone i podlewane. Zawartość próchnicy w glebie jest jednym z najważniejszych czynników, które decydują o jej żyzności. W naszej szerokości geograficznej zawartość próchnicy mniejsza niż półtora procent zapowiada słabą glebę.

 

Próchnica jest głównym składnikiem gleby decydującym o jej żyzności wpływa na wzrost kondycję i plonowanie roślin. Z kolei głównym składnikiem próchnicy są kwasy humusowe. próchnica glebowa, hummus powstaje w wyniku biochemicznego przekształcania różnych szczątków organicznych roślinnych i zwierzęcych. Próchnica poprawia zasobność gleb, jej związki mogą magazynować od czterech do 12 razy więcej składników pokarmowych niż część mineralna gleby. Próchnica zwiększa też buforowe zdolności gleby.

 

Czym różni się humus od zwykłego podłoża torfowego. W Polsce przeważają torty wysokie w odróżnieniu od humusa mają różną włóknistą strukturę powstały znaków z wrzośców, paprotników, nie zawierają składników pokarmowych. Są wyjałowione bez kwasów organicznych i elektrolitów nie zawierają próchnicy. Zawartość próchnicy w glebie jest podstawowym składnikiem decydującym o jej żyzności wpływa na wzrost kondycję i plony roślin zaś głównym składnikiem próchnicy są kwasy humusowe.