Jaki jest skład zielonej herbaty?
Do najpopularniejszych na świecie rodzajów herbaty zaliczają się odmiany czarna i zielona. Dziś chcielibyśmy opowiedzieć nieco więcej o drugiej z nich. Czym się wyróżnia i dlaczego warto ją pić?
Jak powstaje zielona herbata?
W różnych regionach świata uprawia się inne gatunki zielonej herbaty, różniące się smakiem, składem i właściwościami. Główną cechą łączącą je jest fakt, iż liście są obrabiane niemal zaraz po zbiorach. Już po kilku godzinach od zerwania liści następuje proces suszenia, aby uniknąć fermentacji. W niektórych tradycyjnych procesach jest on dodatkowo poprzedzony kąpielą w parze wodnej.
Skład zielonej herbaty
Co takiego cennego znajduje się w zielonej herbacie? Przede wszystkim witaminy (A, B, C, E), minerały (potas, cynk, magnez, fluor), a także lipidy, antyoksydanty, katechiny. Ich działanie wpływa na uregulowanie wielu procesów w naszych organizmach, a co za tym idzie na poprawę ogólnej kondycji.
Regularne picie zielonej herbaty opóźnia procesy starzenia przeciwdziała występowaniu wielu chorób, a także pobudza lub uspokaja – w zależności od tego, jak przygotujemy napar.
Najnowsze komentarze