Wszystko o grzybach jadalnych wiosną
Rozpoczynamy smakowity sezon
Dla tych wszystkich, którzy tęsknią za świeżymi potrawkami z grzybów, sosami, zupami czy nawet jajecznicą na grzybach – ile amatorów tyle przepisów na ich przyrządzanie- mam dobrą wiadomość! Sezon na grzyby został oficjalnie rozpoczęty! Możemy obejść się smakiem jeśli po głowie chodzą nam borowiki czy podgrzybki na nie przyjdzie czas dopiero we wrześniu. Lecz ten sezon wiosenny na przełomie marca, kwietnia i maja również obfituje w jadalne grzyby – lecz jak każda pora roku i ta rządzi się własnymi prawami – poszerzmy jednak naszą wiedzę amatorzy grzybobrania i ruszajmy na te pierwsze w tym roku wyprawy z koszykiem!
Grzyby jadalne wiosenne
Poszukiwań nie zawężamy wyłącznie do leśnych ściółek, jadalne wiosenne grzyby upodobały sobie także tereny łąk i pól, a także bardziej podmokłe obszary brzegów rzek. Wiosna to dobry czas dla grzybów przed okresem susz, gdy chłody nieco zelżały. Z bardziej rozpoznawalnych jadalnych gatunków w tym okresie to np. te z rodziny smardzowatych. Mają podobno znakomity smak jednak w naszym kraju objęte są ochroną, jeśli zależy nam na ich skosztowaniu należy wybrać się na zbiory do Czech czy na Słowację. Grzyb którego zwykle możemy znaleźć w okolicach świerków i sosen to Szyszkówka świerkowa, jest to spowodowane tym, że wyrasta on z szyszek tychże drzew. Warto znać też inne grzyby jadalne, które są wiosennym hitem jak; twardzioszek przydrożny czy majówka wiosenna. Zaopatrzmy się w atlas grzybów i ruszajmy na podbój leśnych ścieżek!
Najnowsze komentarze